zoeken naar de elegantie
van de vorm

Door Peter van Herpen
Veluwepost - 6 november 1998

RENKUM - In Galerie Pi is vanaf zaterdag 7 november alweer de zevende dubbel-expositie van dit jaar te zien. Deze keer exposeren schilderes Anita Gaasbeek en beeldhouwster Netty Janssens hun werk. Bij allebei de kunstenaressen speelt de elegantie van de vorm een belangrijke rol. De een doet dat door balletbewegingen in een paar penseelstreken in de meest essentiële vorm vast te leggen. De ander door haar vaas- en flesplastieken te onderwerpen aan een strenge, maar vooral ook boeiende vormgeving.

Anita Gaasbeek uit Zoetermeer is sterk gefascineerd door de elegante bewegingen die balletdansers en -danseressen kunnen maken. Ze heeft die vastgelegd in snelle schetsen waarin alleen de essentie van de beweging is uitgebeeld.
„Ik schilder en teken graag mensen;" vertelt Anita Gaasbeek. „Ik ben ook altijd erg geïnteresseerd geweest in ballet." Om die reden zat de Zoetermeerse ooit te schilderen bij de repetities voor een balletvoorstelling van Jiri Kilian. Andere mensen zagen dat en het balletje begon te rollen. Ze kreeg toestemming om te komen schetsen en schilderen tijdens de repetities van het Nederlands Danstheater en voordat ze het wist hing haar werk op een expositie in het Lucent Danstheater in Den Haag: „Daarna heb ik nog bij verschillende andere gezelschappen gewerkt, waaronder Introdans in Arnhem en het Nationale Ballet," vult Anita aan.

Inma Rubio Tomas
Zo kwam ze uiteindelijk ook bij het Scapino Ballet Rotterdam terecht. „Daar ben ik door choreografe Inma Rubio Tomas gevraagd of ik de bewegingen, die haar dansers op het toneel maakten, op papier wilde vastleggen met sepia inkt. Dat heb ik vorige maand een hele maand lang gedaan tijdens uitvoeringen van de dansvoorstelling Frozen Handmarks."
Geleidelijk aan werd Anita Gaasbeek steeds meer in die dansvoorstelling betrokken en uiteindelijk stond ze dan ook, tussen de dansers en danseressen in, op het toneel en maakte ze uiteindelijk wezenlijk deel uit van de choreografie. In Galerie Pi is een video.-opname te zien van het uiteindelijke resultaat daarvan. Die opnamen zijn gemaakt tijdens een echte voorstelling in een theater en daar is te zien hoe Anita met haar mobiele tekentafel ook mee schuift in de posities op het toneel en geheel verweven is geraakt met de fraaie bewegingen van het dansgezelschap. Een aantal van de schetsen die ze daar en tijdens de repetities maakte, is te zien in Galerie Pi. Ze zijn aangebracht op een scherm waarop teksten te lezen zijn. „Die teksten zijn tot stand gekomen in gesprekken met choreografe Inma Rubio Tomas.,' vertelt de kunstenares. „Ze vertelt daarin wat haar bewoog bij het tot stand komen van de ballet voorstelling".

Tekenen in klei
De elegantie van de vorm speelt ook een grote rol bij de vaas- en flesplastieken_ van Netty Janssens uit Tilburg. Net als de schalen en dozen, die ze in diezelfde kenmerkende vormen weergeeft zijn al haar objecten gemaakt uit gemengd steengoed en porselein bewerkt met pigmenten.
Al haar werk is samengesteld uit platen klei die bewerkt zijn met pigmenten en metalen en voorzien van schrifturen en stempeldruk De platen worden uiteindelijk gemonteerd tot vazen, schalen, dozen of flessen. Die zijn veelkleurig met de hand beschilderd in de vorm van dieren- of geometrische motieven: "Ik hebmeestal vooraf wel een beeld van wat het moet worden, maar daar kan gaandeweg het proces nog wel wat aan veranderen, verteld de Tilburgse kunstenares.
Netty Janssens maakte aanvankelijk vooral keramiek. „Daarna heb ik een tijd geschilderd," vertelt ze. „Ik wilde toen een tijd alleen maar 'plat' werken." Maar later kwam ze tot de ontdekking dat ze de klei de drager wilde laten worden van haar tekeningen. „Ik vind dat ik door in klei te tekenen meer sfeer kan krijgen dan bij een tekening op bijvoorbeeld papier. Ik wilde eigenlijk naar een vorm van keramiek die heel gedetailleerd bewerkt is mei tekeningen: Dat zie je niet zo vaak in keramiek. In ieder geval niet zo intensief bewerkt met tekeningen als bij mij. De pigmenten zijn onder meer samengesteld uit metaaloxiden en carbonaten. "De verschillende metalen, bijvoorbeeld koper, kobalt of mangaan, geven allemaal hun eigen specifieke kleur in de oven. Dat kan groen, blauw of rood zijn," aldus de kunstenares. Als de kleiplaten in elkaar gezet zijn, worden ze elektrisch -ge. stookt in n de over. De klei ís dan steen geworden. Hierover wordt en laag transparante glazuur aangebracht en dan verdwijnt t kunstwerk voor een tweede keer in de oven. Dit keer een gasoven met een temperatuur van 1300 graden. Zo ontstaat de warme kleur: op de objecten. Al die objecten zijn trouwens uniek, niet één is er gelijk aan de andere. De dubbel-expositie in Galerie Pi aan de Groenendaalseweg 34 in Renkum is te zien van 7 november tot en met 22 november. De galerie is geopend op zaterdag en zondag van 13:00 tot 17:00 uur. Op zaterdag 7 november wordt de expositie om 15.00 uur geopend met ballet door de danseressen Céline Melse en Sophie van Galen van de Oosterbeekse studio voor dansen ballet onder leiding van Jenny Cordromp.

foto: Twee leerlingen van Balletschool Jenny Cordromp dansen tijdens de opening van de expositie in Galerie Pi

Exposities / artikelen

2006

Kunstlobby, Capelle a/d IJssel (maart/april)*
Book of New Towns Europa, Zoetermeer (maart)*
Galerie de Vlaming, Zoetermeer/
Den Haag (mei)*
Leidse Volkshuis, Leiden (april)*
Sidac Studio, Leiden (juli/aug)*
Kunstwerk Westvoorne, Oostvoorne (aug)
2005
Stadstheater, Zoetermeer (november 2005)
Galerie Brak, Voorburg (juli 2005)*
Grand Café School Zoetermeer (januari - april 2005)*
Galerie Zone, Leiden (maart 2005)
Galerie de Vlaming, Den Haag (maart - april 2005) samen met Fieke Hordijk
De Uitwisseling - BaZtille Zoetermeer (4 januari - 14 februari 2005)*
2004
"Tango/Schetsen" BaZtille, Zoetermeer (december 2004)
Castor & Pollux, Bilzen (België)*
Galerie Mas, Rotterdam
Koningkerk, Voorburg*
Grote Kerk, Naaldwijk*
Galerie Brak, Voorburg*
2003
Galerie de Verbeelding, Saaksum (Groningen)
2002
Galerie Dutch-art, Rotterdam*
Erasmus Universiteit, Rotterdam*
Bewogen tijden Bewogen beelden, Zoetermeer*
2001
Het Overzicht, Zoetermeer*
2000
Galerie Cobald, Delft (duo expositie)
Humanistisch Verbond, Den Haag
De Glazen Linde, Opmeer
1999
Galerie De Vlaming, Zoetermeer
Stadsgalerie, Gouda *
Galerie Noord, Groningen*
Stadhuis Zoetermeer
1998
Galerie Pi , Renkum (duo expositie)
Stadhuis Gorinchem
Galerie Weber, Wiltz, Luxemburg
Div. theaters in Nederland (Tournee met Scapino Ballet)
1997
Galerie Art Leathering, Maassluis
Galerie Verhaar, Wassenaar
Arti Forum, Voorburg*
l'Essentiel, Brussel (België)
1996
Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek (België)
Goudse Schouwburg, Gouda
Roeland Druk, Den Haag
1995
Open Atelierdagen
Landbouw Universiteit, Wageningen
Stadstheater Zoetermeer*
Lucent Danstheater, Den Haag
solo-exposities, alleen:* betreft groepsexposities

toplijn beeldende kunst grafisch ontwerp workshops top rechts
introductie
portfolio
nieuws
ontwerpen
workshops
contact