Dansen met de kwast

Door Gé Ansems
Rotterdams Dagblad
4 september 1998

Rotterdam - De Zoetermeerse beeldend kunstenares Anita Gaasbeek (34) heeft nog nooit in het openbaar een- pirouette gemaakt, laat staan een 'pas de deux' gedanst. In het 'Zwanenmeer' zou ze onherroepelijk verdrinken. Toch staat ze in het ballet 'Frozen Handmarks' van de Spaanse choreografe Inma Rubio Tomas, dat op 11 september bij Scapino in première gaat.
Anita maakt tijdens de voorstelling op het toneel schetsen van de dansers. In een razend tempo legt ze gretig hun bewegingen vast op tientallen vellen wit papier, die ze na een vluchtige aanraking met de kwast ineen doorgaande beweging achteloos op de grond werpt. Al tijdens de repetitie in het gebouw van Scapino in Rotterdam is de vloer om haar heen: binnen de korste keren bezaaid met vellen. Als Inma en haar Franse assistente de dansers en ballerina's even stilzetten voor overleg - en dat gebeurt dikwijls tijdens de repetitie - blijft ze letterlijk met haar kwast in de aanslag staan. Zo kan ze bij de eerstvolgende beweging direct weer aan het werk. Anita is gefascineerd door ballet. Dat was ze als kind al. Op haar dertiende ging ze met haar vriendin mee naar balletles, om de verrichtingen van haar en haar klasgenootjes vast te leggen. Als je diep in haar hart kijkt, had ze zelf ook graag ballet willen doen. Maar van lessen is het nooit gekomen. „Ik was ook niet echt slank. En ik ben ook niet zo vrij in mijn bewegingen. Maar ik vind ballet en het theater sowieso heel erg boeiend. Al in mijn academietijd dacht ik, het moet geweldig zijn om tussen de coulissen te mogen werken."
Anita wist die droom te verwezenlijken. Tijdens een voorstelling van het Nederlands Danstheater (NDT) 1in 1994 maakte zij vanuit de zaal
schetsen van de dansers op het toneel. Ze liet de tekeningen na afloop zien aan de leiding van het gezelschap en vroeg of zij tijdens de repetities schetsen mocht maken. Zij kreeg die toestemming en de resultaten werden later tentoongesteld in een studio van het NDT.
Zo rolde ze de danswereld in. Ze werkte met het Ballet van Vlaanderen, het Nationaal Ballet en de dansgroep van Conny Jansen. Tijdens de repetities bij Scapino maakte ze vorig jaar tekeningen en schilderijen van de balletten 'Kathleen' en 'Romeo en Julia', die in het kader van het project 'Dans of Drift' werden tentoongesteld in de Goudse Schouwburg.
Choreografe en danseres Inma Rubio Tomas, verbonden aan Scapino, vond dat beeld van een schetsende kunstenares op het toneel zo boeiend dat ze Anita vroeg mee te doen aan haar eerste officiële ballet 'Frozen Handmarks'. Een abstract dansstuk van ruim een kwartier waarin ze de ontwikkeling van het menselijke gevoelsleven gedurende heileven probeert uit te drukken.
„Het is een experiment. Ik wil gewoon kijken hoe het gaat met Anita. Ik heb het stuk in twee delen verdeeld. In deel één belicht ik de donkere zijde van het leven, in deel twee de positieve kant. Anita zit in deel twee. Ze is gekleed in het zwart, de dansers in het wit. Het is de bedoeling dat ze op een gegeven moment van haar tafel in een doorlopende beweging naar een van de danseressen gaat om haar symbolisch te schilderen. Daar moeten we nog aan werken".
Anita reist twee keer per week af naar Rotterdam om de repetities bij te wonen. Elf september staat ze op het toneel tijdens de première in het VSB Theater aan de Schie in Schiedam. Daarna gaat ze met Scapino op tournee door Nederland met een uitstapje naar Duitsland.

Exposities / artikelen

2006

Kunstlobby, Capelle a/d IJssel (maart/april)*
Book of New Towns Europa, Zoetermeer (maart)*
Galerie de Vlaming, Zoetermeer/
Den Haag (mei)*
Leidse Volkshuis, Leiden (april)*
Sidac Studio, Leiden (juli/aug)*
Kunstwerk Westvoorne, Oostvoorne (aug)
2005
Stadstheater, Zoetermeer (november 2005)
Galerie Brak, Voorburg (juli 2005)*
Grand Café School Zoetermeer (januari - april 2005)*
Galerie Zone, Leiden (maart 2005)
Galerie de Vlaming, Den Haag (maart - april 2005) samen met Fieke Hordijk
De Uitwisseling - BaZtille Zoetermeer (4 januari - 14 februari 2005)*
2004
"Tango/Schetsen" BaZtille, Zoetermeer (december 2004)
Castor & Pollux, Bilzen (België)*
Galerie Mas, Rotterdam
Koningkerk, Voorburg*
Grote Kerk, Naaldwijk*
Galerie Brak, Voorburg*
2003
Galerie de Verbeelding, Saaksum (Groningen)
2002
Galerie Dutch-art, Rotterdam*
Erasmus Universiteit, Rotterdam*
Bewogen tijden Bewogen beelden, Zoetermeer*
2001
Het Overzicht, Zoetermeer*
2000
Galerie Cobald, Delft (duo expositie)
Humanistisch Verbond, Den Haag
De Glazen Linde, Opmeer
1999
Galerie De Vlaming, Zoetermeer
Stadsgalerie, Gouda *
Galerie Noord, Groningen*
Stadhuis Zoetermeer
1998
Galerie Pi , Renkum (duo expositie)
Stadhuis Gorinchem
Galerie Weber, Wiltz, Luxemburg
Div. theaters in Nederland (Tournee met Scapino Ballet)
1997
Galerie Art Leathering, Maassluis
Galerie Verhaar, Wassenaar
Arti Forum, Voorburg*
l'Essentiel, Brussel (België)
1996
Kasteel van Gaasbeek, Gaasbeek (België)
Goudse Schouwburg, Gouda
Roeland Druk, Den Haag
1995
Open Atelierdagen
Landbouw Universiteit, Wageningen
Stadstheater Zoetermeer*
Lucent Danstheater, Den Haag
solo-exposities, alleen:* betreft groepsexposities

toplijn beeldende kunst grafisch ontwerp workshops top rechts
introductie
portfolio
nieuws
ontwerpen
workshops
contact